Torsdag

 

EU:s Euro-vision

EU har problem med utvidgningen. Det hade Eurovisionsschlagerfestivalen också, som har hållit på att samla erfarenheter sedan 1956, 2 år längre än EU, och därför kunde ha en del tips att komma med. Eurovisionen löste det hela på ett ganska fiffigt sätt. Om EU härmade sina televisioner kunde det bli så här:

Det land som lyckas öka sin BNP mest under föregående år får stå för ordförandeskapet, de andra får skicka in sina budgetar till EU-kommissionärerna. De som har lyckas bäst med siffrermanipulationen går vidare till finalen, där extrapoäng ges för det mest populistiskt författade budgetdokumentet, den mest mediala och le plus photogenique utrikesministern och det tuffaste förslaget till ny ordförandeskapslogga. Alla Stor-EU-medborgare får telefonrösta, oavsett ålder, nationalitet och religiös preferens. Och sen fördelas pengarna.

De som inte kommer med i finalen får försöka kvala in nästa år, och under tiden skicka bort barnen att tigga i vinnarlandet. De med dålig placering, och därmed väldigt lite pengar till stadsbudgeten, får väl göra som förr: rätta munnen efter matsäcken. Bra land reder sig själv, eller hur det nu är norrmännen gör...

SR - 10/5-2001
 

Internationalen i karaokeversion

Fackanslutningen på IT-företagen är dålig. Och arbetsförhållandena är därefter, en schyst månadslön kan vara ganska låg om man tänker på hur många timmar det arbetas på kvällar och helger.

För att belysa detta har Torsdags Nina Karmelitow, med hjälp av ett antal musikaliska vänner, uppdaterat Internationalen för informationsåldern. Sjung med på svenska, engelska eller polska till tonerna av Internationalen som bossa nova, irländsk folkmusik, pubskrål eller smålåg softpop. Helt färdigt är projektet först den 17 maj, men en fullt fungerande demoversion ligger ute nu. Titta snart in igen, fler musikstilar och fler språk tillkommer.

Obs! För att kunna njuta av The Internationale 1.0 – true digital revolution måste du ha tilläggsprogrammet Shockwave Flash och en snabb uppkoppling, filen är på ca 3,5 MB.

Musiken finns snart också att ladda ner som mp3- och real audio-filer.

Torsdag - 3/5-2001
 
 

Månadens papperskorg


NK - 3/5-2001
 
 

Saker vi gillar

Film på tv
På torsdag 10/5 kl 23.20 visar SVT1 den makedonske regissören Milcho Manchevskis uppmärksammade film "Innan regnet faller" från 1994, en kommentar till krigen i Jugoslavien, en film som sägs ha bidragit till att Makedonien faktiskt förskonats från väpnade konflikter så länge. En mästerlig, vacker och gripande film.

Frispel
Kulturradio framför allt annat hör man i P3:s "Frispel", söndagar kl 21–22. Du kan gärna botanisera i Frispels arkiv.

 
Alla Torsdag. Med alla texter, bilder, flashanimationer och specialsidor sedan starten 1998.


Maj 2001

Internationalen i karaokeversion, EU:s Euro-vision
April 2001
Tårtan, Skåda Herren, Bytesmarknaden just nu, Bra initiativ mot astrist Astolf, Fotboll
Mars 2001
Buffalo Bildt, Baissa mig, Kiss me, honey, Vår tids hjälte, Pussa mig, Gli absurdi
Februari 2001
Köttbönder, Bonniers utan Koll, Härliga tider, Moderna Tider, Tilt och knack, hej och tack!
Januari 2001
Liberal diktatur, intergalaktisk emancipation, hydroxyfenyl-2-butanon gör det goda godare.