Torsdag

 

Bra initiativ mot astrist Astolf

Den svenska litteraturens vägar är minst sagt märkliga. Stor poesi och prosa faller i glömska och lever ett egenartat, underjordiskt liv tills en dag eftervärlden upptäcker kvaliteter som det litterära Sverige inte var redo för när det skrevs. (Sedan återupptäcks det och trycks om och det skrivs avhandlingar och annat som åter tar kål på liket, men det är en annan historia.)

Icke så med Per Daniel Amadeus Atterbom (1790–1855), som av någon outgrundlig anledning har hyllats i snart 190 år och lyckats knipa åt sig en plats i svensk litteraturhistoria som den svenska romantikens fader. Hans mest kända litterära verk är versskådespelet "Lycksalighetens ö", vars hjälte heter Astolf. Gamla upplagan av Litteraturhandboken kallar Atterbom "hypersensibel, egocentriskt fången i metafysiskt grubbel och konstruktioner".

Farbror 77 tycker att han är oläslig och skänker därför en tacksam tanke till Anti-Atterbom Sällskapet som har till " uppgift att ge Atterbom hans rätta plats i svensk litteraturhistoria – längst ned".

Farbror 77 - 19/4-2001
 

Bytesmarknaden just nu

ur Gula Tidningen 12/4–16/4 2001
 
PK - 19/4-2001
 

Skåda Herren

I två tusen år har världen undrat och spekulerat i hur Jesus egentligen såg ut. Förra veckan presenterade ett brittisk dokumentärfilmarteam sin bild av karln med hjälp av en rättstekniker, som utifrån ett kranium från första århundradet vår tideräkning som grävts upp i närheten av Jerusalem.

Torsdag ger sig inte på att gissa om de har rätt eller fel, men en djuppsykologisk analys av vad korset och krucifixet är och står för, skriven av Björn Englund, publicerade vi redan för två år sen. Och den håller än i dag. Så läs den!

PK - 5/4-2001
 

Tårtan

Janos, Hilding och Frasse har fått efterföljare. Och nu i april kommer de att synas.

Handelsminister Pagrotsky och fp:s EU-parlamentariker Marit Paulsen har redan råkat ut för dem, men nu är det dags för en samlad attack från Operation Dessert Storm.

Håll ögonen öppna.

Eller stängda, om du råkar tillhöra målen och inte vill ha grädde i titthålen.

PK - 5/4-2001
 
 

Månadens papperskorg


 

Saker vi gillar

Film på tv
På lördag 28/4 kl 21.15 på SVT2 visas Stanley Kubricks mästerliga film "Barry Lyndon" från 1975, som fick fyra Oscar, bland annat för bästa foto och bästa scenografi. En klassiker som vi inte tänker missa.

Frispel
Kulturradio framför allt annat hör man i P3:s "Frispel", söndagar kl 21–22. Du kan gärna botanisera i Frispels arkiv.

Film på bio
För er som bor i Stockholm gäller det att passa på att besöka Cinemateket, som håller till på Filmhuset vid Gärdet och på biografen Sture. I dagarna som kommer visas förutom en serie Bröderna Marx-filmer ("En dag i Vilda Västern", "...på cirkus", "...varuhuset" och "En natt i Casablanca") också Fellinis "Roma" och kultfilmen "Living in oblivion – Tystnad! Tagning!". Program finns på Cinematekets hemsida.
 
Alla Torsdag. Med alla texter, bilder, flashanimationer och specialsidor sedan starten 1998.


Maj 2001

Internationalen i karaokeversion, EU:s Euro-vision
April 2001
Tårtan, Skåda Herren, Bytesmarknaden just nu, Bra initiativ mot astrist Astolf, Fotboll
Mars 2001
Buffalo Bildt, Baissa mig, Kiss me, honey, Vår tids hjälte, Pussa mig, Gli absurdi
Februari 2001
Köttbönder, Bonniers utan Koll, Härliga tider, Moderna Tider, Tilt och knack, hej och tack!
Januari 2001
Liberal diktatur, intergalaktisk emancipation, hydroxyfenyl-2-butanon gör det goda godare.