För Sweden i tiden
Problemet med Sveriges finaste dokusåpa är att så mycket klipps bort. Om inte oredigerat material släpps fram kommer snart underhållningsindustrins märkligaste avart att gå på knäna. Men kanske kan vi komma till rätta med det hela genom att lägga ut kungahuset på entreprenad.
Pojkvän finnes. I smoking och kilt. Stiligt. Expressen gör en lyckosaltomortal, gör på sig, byter löpsedel och sätter grävredaktionen på insidan av förlovningsringarna. Aftonbladet visste för ett par månader sedan att berätta att familjen under sin senaste semester i Latinamerika stängde av luftkonditioneringen på hotellet för att Kunna Höra Djungelljuden. Det är vad man kallar Goda Nyheter. Hela familjen i skärt späck och badkläder i en ranglig kanot mitt i Amazonasfloden på ett helt mittuppslag. Och inte en enda alligator i sikte.
Ni har också sett dem. En ärftligt rik men väldresserad tjabo som kallas statschef, en stilig dam utan nästipp och haka med något mystiskt förflutet i OS-historien, tre blanka barn som lyckats bli könsmogna och om vilka inget intressant kan sägas. Förutom möjligen det inofficiella ryktet att storasyster inte alls lär ha haft anorektiska symtom, utan helt enkelt fick narkotikaklassade bantningspiller av pojkvännen, han som är ordförande i kiltklubben.
En helt normal familj således, med hund, häst, köttkvarn och segelbåt. Bodde man i villa skulle man kunna ha dem till grannar. Förutom att de här bor i slott och inte har rösträtt. Däremot har de i flygelbyggnaden en gammal partytant som efter maken Berras frånfälle, djupt sörjd av nationen, dubblerar som nationalfarmor, gåstol och egen spökskrivare.
Föreningsliv
Som
grindvakt för hela det ambulerande pensionatet står en tjänsteman
som är gjuten i rojalistiskt specialstål, klädd i snygga gardiner
och förmäld med ordföranden i en av landets rikaste och mest högljudda
föreningar. (Visst blir man välvilligt inställd när man hör orden förening
och föreningsliv? Forshaga idrottsförening, Föreningen Norden,
Jönköpings akvarieförening, Skattebetalarnas förening...)
När man väljer vad man vill göra i sitt liv påverkas det förstås av saker man inte helt kan rå för själv. Så heter man Tarras-Wahlberg är det inte så konstigt att man automatiskt vänder näsan mot överklassen och röven åt andra hållet. Då kan man också bli taleskvinna för den minst ifrågasatta, men minst effektiva offentligfinansierade institutionen inom statens domäner, huset Bernadotte.
Den dynastiska monarkin, det ärftliga kungahuset alltså, tycks i dessa dagar av värderingsfri marknadsdemokrati har två uppgifter. Dels ska monarken och hans telningar genom fysisk närvaro förhöja värdet av vissa officiella tillställningar, dels ska de förse en specialiserad gren av underhållningsindustrin med stoff.
Klippa band har nu även Vickan visat sig klara galant, så vi har inget att frukta därvidlag. Värre är det med den andra plikten. Kvaliteten på stoffet som kungahuset lämnar ifrån sig står inte i någon rimlig proportion till det väl tilltagna apanage man åtnjuter. Ska konsumenterna behöva nöja sig med färgfoton av deras allt annat än transcendentala kroppar i badkläder, suddiga gruppbilder av vänkretsens sophior, vanessor och fredrikar samt några barntillåtna historier om vem som sover över på Drottningholm? Fru Tarras-Wahlberg släpper inte fram en enda hård bit äkta skvaller åt det trängtande folk som föder monarken och hans hushåll.
Marknadsanpassning
Eftersom vårt behov av detaljer om symboliska makthavares privatliv är oändligt
får vi hålla till godo med rykten som cirkulerar utanför medierna om bisarra
romanser mellan den ena och den andra tjockisen bland statsråden eller kanske
något underbart spritdelirium från
Snygga Benet. Men blir man mätt av dessa
pikanta berättelser?
USA har inget kungahus så i ren desperation hänger sig folket åt crack och fet
mat. Storbritannien däremot har alltid haft kungligheter som levererat
högklassigt "content" till framåt skribenter, från Plantagenets
blodiga medeltidsuppgörelser till Charlies blodiga, hm, tamponger. Men i det
vanligtvis rationella Sverige håller vi oss paradoxalt nog med en
mittemellan-
Det finns två möjliga lösningar på problemet. Antingen lyfter de
offentliganställda vid hovet på förlåten och släpper ifrån sig allt vad de har
i fråga om spritångor och kroppsvätskor. Eller så utsätts kungahuset för
offentlig upphandling. Låt Kristina Axén Olin leda förfarandet.
Kan hon konkurrensutsätta de monopolistiska folkbiblioteken så borde väl
hovet kunna slaktas i en blinkning.
Boende i Stockholm vet redan vilka som kommer att lägga det billigaste anbudet
och få uppdraget. Och för första gången kommer företaget att hamna i rätt
bransch. Ingen kommer att behöva sakna snask och skandaler när Partena Royale
tar över driften av Sveriges kungahus.