Ringa in det nya!

Medan de etablerade medierna vräker ur sig återblickar och sammanfattningar över det gångna året/seklet/årtusendet väljer Torsdag att i stället blicka framåt. Det är hög tid att inse att historien inte bara finns i det förflutna utan också i det kommande. Torsdag gästas av Janne Turner, framtidsexpert hos Albert Dent Futur Consulting. – 9/12-1999 nr 24

Vi står inför ett nytt årtusende. Många väljer att blicka bakåt för att sammanfatta det gångna millenniet. Men det är väl inte särskilt konstruktivt, resonerade vi på Albert Dent. Att älta det förgångna leder ju faktiskt ingenstans. Därför måste vi medborgare blicka framåt. "Vi medborgare", förresten. Vi är säkra på att framtidens individ i första hand kommer att manifestera sitt samhälleliga ansvar såsom interaktiv Web Community Member (på svenska: webbcommunitymedlem) genom att klicka fram sina åsikter på dataskärmen. På så vis blir beslutsfattandet mer direkt och demokratin, så att säga, större.

Låt oss gå rätt ner till poängen: Det gäller att ta tag i framtiden innan den tar tag i dig! Arbete till exempel är en fråga som, faktiskt, många funderar över.

Det tjatas och pratas så mycket om att dataprogrammerare skulle ha framtiden säkrad. Men faktum är att de i själva verket redan tillhör det förgångna. För vem vill egentligen vara en del av det virtuella dataproletariet, en av alla dessa kodslavar som i "trivsam" arbetsmiljö knackar fram gränssnitt på beställning.

Nej, de verkliga vinnarna inom arbetsbranschen kommer att bli de som leasar ut sina anställningskontrakt och på så sätt lever av mekanismerna på jobboptionsmarknaden. Ett stillsamt liv i Provence, Österlen, Toscana – ingenting är omöjligt om du är en riktig vinnare.

Bostad och närområde
Gejtade municipaliteter är det många som oroar sig för. I dag. Men allt fler kommer att inse fördelarna med denna boendeform. Det är främst tre saker som lockar med potential för förhöjd livskvalitet:

 1. personlig och ekonomisk säkerhet,
 2. den höga serviceaccessen, och
 3. effektiv grannprofilering.
Sedan kan man ju inte påstå att fältet Leisure är satt på undantag direkt.

Men naturligtvis kan inte alla vara vinnare. För att kunna vinna måste det ju också finnas förlorare. Det låter kanske polariserat och konfliktuellt, men är egentligen bara självevident. Dessutom kommer ändå även de på förlorarsidan att få det bättre. I någon mening. Av samma anledning som vi gladdes över fotbollslandslagets framgångar i VM -94, fast de bara blev trea.

Profilering
Det digitala profil-ID-kortet kommer att bli en essentiell del av den framtida individens vardag. Tack vare kortet förpassas den tidskrävande beslutsångesten, även den, till historiens skräckkabinett. I varje ny valsituation, t.ex. val av newstjänster, function food-inköp eller barnomsorgsprovider, avgör din profil på smartkortet snabbt och enkelt vilket alternativ som passar just dig som användare och framför allt medveten kund bäst. Du matar helt enkelt in din profil samt alla upptänkliga uppgifter som kan vara av intresse för samhällets och marknadens aktörer, för att på så sätt kreera din egen profil-ID som genast visar dig vägen till en enklare väg av liv.

Kultursponsring och produplacement är ju hett redan nu, men här spår vi en riktig futurebransch, både för den lilla och den stora mänskligheten. Nischade kulturevenemang skapar ju ökade förutsättningar för verklig förståelse av budskapet och konsensus av mysig TV-kvällskaraktär.

Sammanfattningsvis: det finns inga skäl att sörja det gamla millenniet. Vi måste sluta weepa över den mjölk som är spilld. Det är dags att slänga ut det gamla och ringa in det nya! Glädje och lycka skymtar bakom stugknuten om vi bara väljer att tänka bra, tänka nytt och säga ja till framtiden!Tio uttryck

Hjärtligt trötta på de här uttrycken
önskar vi slippa höra dem på 00-talet.

 • det nya kunskapssamhället
 • social kompetens
 • kompetensförsäkrad
 • humankapital
 • kvalitetssäkring
 • nätverk
 • platta, slimmade organisationer
 • arbeta mot kund
 • cred
 • Rabelais och den medeltida karnevalskulturen


Stockholm om tio år

Efter att Sergels torg gjorts om och fått en mer hemtrevlig touche är det dags för fd Medborgarplatsen att få en röd stuga med vita knutar.

Fareskrapan

Skrivarvänlig Torsdag

Vi rullar på.

Alla Torsdag.

Alla bilder.

Flash-animationer. Du behöver programtillägget Shockwave Flash.


Det finns bara en Torsdag i månaden
Kritik, samhälle och kultur – från din innehålls-tillhandahållare.

 

Torsdags julstuga
Kom in i Torsdags julstuga. Träffa granen, julstrumpan, husmusen och alla de andra vännerna. Peka, klicka, jubla! Men kom ihåg att du måste ha Shockwave Flash för att det ska fungera.
 
 
Farbror 77 listar
Tidernas bästa rock- och popskivor. 33 album, 5 singlar och 5 svenska album listas av Torsdags egen listguru, Farbror 77. Läs den! Obs. Förhöjd interaktivitetsfaktor eftersom du själv får tycka som du vill.
 
 
Anonym är granne med Gud
61 män och en ung kvinna fick sina namn och nyllen tryckta i fyra stora tidningar 30/11-1999. Många hade begått brott, några inte. Men två av de riktigt kriminella hade ett specialbrott på sitt samvete. Deras faktaruta avslutades med det tunga brottet "Norénskådespelare". Vi ser för oss drakarnas nästa gemensamma projekt. Bäva månde teatrarna! Reine, se upp! Ditt jädra alter ego!
 
 
Gentlemen 'n the hood
Compton är en av de tuffaste stadsdelarna i Los Angeles. Ungdomsbrottsligheten är hög och nattlig skottlossning tillhör vardagen. Vägen ut går via den engelska gentlemannasporten cricket, berättar amerikanska alternativmagasinet Utne Reader. Med vita kläder, artiga applåder, tepauser har ungdomsaktivisten Ted Hayes lyckats fånga upp flera tonåringar på väg in i gängvärlden. Men okej, tepaus tar de kanske inte.
 
 
Framtid
Vad väntar vi oss av framtiden? Utveckling, lycka, stagnation eller undergång? Och vad har man tänkt om framtiden förut? Missa inte Nordiska museets och länsmuseernas stora satsning Framtidstro som pågår en bra bit in på år 2000.
 
 
Baktid
Gott bröd: Värm 5 dl mjölk fingervarmt. Smula ned 1 paket jäst i en bunke och häll mjölken över och rör om tills jästen löser sig. Rör i 250 g Kesella, 1 tsk salt och 12–13 dl vetemjöl. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 1 timme.
Rör om och forma till två limpor. Lägg dem på plåt och slå på ugnen. Ställ in limporna när ugnen är 250 grader. Grädda i 10 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda vidare i 60 minuter.
 
 
Gör en välgärning
Blunda när reklamen kommer om du ogillar den kommersialistiska biten av det, men titta in på The Hungersite en gång om dagen och skänk en kopp ris till behövande i hela världen.
 
 
Förresten
Varför skulle datorerna fungera bara för att det blir år 2000?
 
 
I papperskorgen


Den folkkäre journalisten-historikern Herman Lindqvist förklarade nyligen (23/11-1999) i Länstidningen Östersund:
"Det som kallas för nazism nu har ingenting med nazismen i Tyskland att göra. Det är i stället en naturlig reaktion som kommit från en stor del av befolkningen mot den höga invandringen."
Vår naturliga reaktion är att återge hans ord.
 
 

Redaktör &
ansv. utg.:

Peter Karlsson
Redaktion (sept 99–juli 00):
Sara Acedo
Jenny Aschenbrenner
Rickard Carlsson
Olov Hyllienmark
Nina Karmelitow
Sofia Rickberg
Karin Saler
Jenny Teleman
e-postadress:
torsdag@torsdag.com
 

© Torsdag
Skriv gärna ut Torsdag. Citera oss gärna, men ange källan.

Torsdag kommer en gång i månaden, ges ut av Föreningen Torsdag, som är politiskt och religiöst obunden.