Vi rullar på.

Torsdag Bild
Torsdag
Kritik, samhälle och kultur. Finns ej i lågstatusformen papper.

Bokus Magasin
Tidningen i bibliomammons tempel läggs ned. Under hösten har de spottat upp sig och hållit rätt bra nivå på materialet.
I USA pratades det i våras om "the death of content" på webben. Ingen vill ha innehåll, bara sälja-sälja. Som KF-ägda Bokus. I Sverige ligger vi ett halvår efter i IT-sammanhang sägs det. Det verkar stämma.
De fd Bokusmedarbetarna får gärna höra av sig till Torsdag. Ingen vill betala för att läsa oss heller.
 

Filmtips
Så här i väntans tider (vad ska hända med Pinochet) kan man önska att någon tv-kanal ville visa filmen Z av Costa-Gavras. En skrämmande film om diktaturens dimridåer och två envetna mäns försök att skingra dem.
Samma tema har nyligen bortgångne Alan J Pakulas Alla presidentens män. Woodward och Bernstein skingrar dimmorna kring Watergate.
Om ni inte gillar docudrama skulle ni sett dokumentären Chile, ett ständigt närvarande minne av Patrizio Guzman som visades på TV 2 i måndags. Om hur svårt det kan vara när man inte vet vad det är man inte får glömma. Idiotiskt nog sänder SVT den inte i repris.
 

 

Farbror 77
Farbror 77 hörde Ola Anderstedts program En man och hans musik – Frank Sinatra i onsdags kväll. Alla andra har tack och lov en chans till på måndag eftermiddag klockan 15.00 i P2.
 

Yogi Berra ser Papillon
"Steve McQueen looks good in this movie, he must have made it before he died."
Yogi Berra var catcher i New York Yankees 1946–1963. Han hann med att göra 358 home runs.
 

"We surf like they do in the USA, we fly down to Sydney for our holiday, a sunny Christmas Day", sjöng The Kinks om Australien. Men allt är förstås inte frid och fröjd i det jordiska paradis som arrangerar OS år 2000. Med några leende aboriginer i välkomstkommittén hoppas Sydney kunna dölja den allt annat än exemplariska behandlingen av landets ursprungsbefolkning, berättar John Pilger i Aftonbladet.
 

 

Godhet i en liten ask

Rättfärdighetens furste har födelsedag snart igen. Runt om i världen börjar de mjuka värdena sticka upp sina skära trynen och prata etik. – 17/12-1998 nr 8

Tänk, alla goda tankar som tänks så här års. Alla uppsträckta händer som vill ha fred i Palestina. Och alla händer som tvättas i Internationella olympiska kommittén och alla bedyranden om hur renhåriga alla varit.

Mats Hulth sa i helgen att det var därför Stockholm inte fick OS, för att svenskar är så sabla snälla och inte gillar korruption. Korruption är fel, Stockholm är rätt.

Kampanjen fokuserade på miljön och vattnet och demokratin och jämställdhet, där har vi något som resten av världen inte har, tänkte Mats och de andra gubbarna. Miljarderna skulle forsa in och äntligen skulle vi få något stort att tro på igen.

Spelen gick till Aten. De hade lyckats smyga in några glada OS-ivrare på läktarna under friidrotts-VM i Aten som sändes på tv över hela världen – ett fusk direkt ur regelboken medan svenskarna i vanlig ordning gjorde det rätta. Men vad får man för det? Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är fan ta mig lönlöst.

Fint tillsammans
Därför känner man sig liksom lite tryggare nu efter allt prat i höst om analsex att det här med etik blivit en sorts trend på senaste tiden. Rent spel. Ärliga blå ögon. Alf Svensson. På sistone har hela mitt inre fyllts av de alla de där mjuka frågorna som så ofta glöms bort eller kommer i skymundan.

I ekonomin till exempel. Sverige är ju i kris. Och då måste man ju tänka krasst ekonomiskt, lägga ner lite sjukhus och dagis och avskeda folk och flytta huvudkontoren utomlands. Först har vi kämpat liksom i uppförsbacke och nu går det utför igen. En tuff ekvation. Men logisk på något vis. Just i såna situationer blir det extra viktigt att skilja på vad som är rätt och vad som är fel.

Det har KPA (Kommunsektorns Pension AB) hajat. Nu när medborgarna själva ska få bestämma var man ska få spara ihop sina pensionspengar någonstans tänker nämligen KPA locka till sig kunder inte med löften om profit eller med drömbilder om Silver, Platina och Palats utan med rättrådighet.

Fy pang-pang!
KPA vill med sina etiska fonder göra det rätta. Inte placera pengar i elaka företag. Elak, det tror jag alla kan hålla med om, det är man om man håller på med vapen till exempel. I lumpen åkte jag i en sorts lastbil som Volvo hade gjort. Fälttelefonen var gjord av Ericsson. KPA tänker inte placera i Volvo eller Ericsson.

Sen är det förstås det där med sprit och cigarretter. Det kan ju vara roligt ibland. Men egentligen är det inget bra. Om man tänker efter. Och det gör KPA. "Företag där omsättningen till mer än 1% (max 10 mkr) kommer från alkohol, tobak eller kommersiell spelverksamhet" är inget för dem. Stena och Viking har ju klarat sig utan KPA:s pengar hittills, men jag tycker det är viktigt att man gör ett stejtment om det där med sprit och dobbel i alla fall.

Medan de mjuka värdena fortsätter sitt triumftåg genom börsföretagen slås jag plötsligt av en annan tanke. Miljön! Jag kan inte känna mig riktigt trygg förrän nån gör något åt miljöfrågorna! Nu! Lugn, bara lugn. KPA tänker inte spela bort sina pengar på såna som använder fossila bränslen för energiproduktion, däremot satsa på företag som reducerar sin negativa påverkan på miljön.

I praktiken
Det är en genial idé. Så där borde man tänka i sin vardag också. Inte bara när man tänker 30–40 år framåt på pensionen. Då skulle skulle man snart kunna måla hela världen, lilla mamma.

Det där med miljön till exempel hoppas jag extra mycket på. I tisdags morse var det en farbror från skogs- och träfacket på radion som ville miljöcertifiera den svenska skogsindustrin. För då kan man nämligen avverka mer skog för att alla miljöpolicyfierade företag ska kunna få sina egna föryngringsytor i möbelparken att blomstra på nytt. För en rimlig avdragsgill summa förstås.

Miljö, det är viktiga grejer det. Därför pustar jag av lättnad när jag fått veta att det går att rädda miljön med en så enkel metod som att bara öka konsumtionen.

Men jag vill göra mer för att vara etisk än att bara sitta på en Krav-odlad stol. Hur var det nu igen? Vapen, alkohol, tobak och miljö.

Röka och kröka går fetbort, så klart. Likaså taxi - i alla fall inte Volvo. Och Saab gör ju Jas, så det går inte heller.

Och så måste jag varna mina vänner som ska resa bort över jul. Man får ju inte åka med SJ. För de betalar till Banverket som förra året höjde sin negativa miljöpåverkan på Hallandsåsen från noll till hundra procent. Man får väl stanna hemma och åka tunnelbana i stället. Undrar förresten om SL använder grön el.

Det är inte lätt att vara rättfärdig.




Skrivarvänlig Torsdag
På nätet
Välskrivna och personliga texter blandat med asknäppa multimedie-experiment hittar man på Word. Denna vecka kan du göra ditt eget digitala julkort – idyll är inte ens smeknamnet.
 

Redaktör &
ansv. utg.:

Peter Karlsson
Redaktion
(okt 98–juli 99):

Sara Acedo
Olov Hyllienmark
Nina Karmelitow
Karin Saler
Jenny Teleman
e-postadress:
torsdag@ torsdag.com
 

© Torsdag
Skriv gärna ut Torsdag. Citera oss gärna, men ange källan.

Torsdag ges ut av Föreningen Torsdag, som är politiskt och religiöst obunden.