13/7-2000 (sommar)
Revir
"Casanovas vann dansbands-SM i Sunne 1998.

Två år senare debuterar de förföriska albumet 'I varje del av mitt hjärta' (Mariann).

Och besjunger flickor som aldrig förr.

Casanovas debut är efterlängtad och kompletterar årets än så länge sparsamma skörd av plattor från de unga dansbanden. Hittills är Zlips och Date de enda från den grenen som utkommit med egna skivor.

Vadstenaorkestern placerar sig någonstans mittemellan Date och Zlips. Jag skulle till och med kunna påstå att Casanovas har mutat in ett eget revir på den smala gränsen mellan Barbados och, säg, Wizex eller Thor-Görans, som de lät innan senaste albumet i vintras – om det inte vore för att band som Kindbergs, Mickeys och Nick Borgens redan fanns där."

Aftonbladets dansbands-krönikör Michael Nystås definierar en smal, smal musikgenre.


 

Eftersnack
"Även i norr spelas det fotboll, men det tämligen dåligt. Vi såg Norge, meter efter meter med fotbollsspelare, Danmark, med sin outhärdliga nostalgi efter bröderna Laudrup, och Sverige, en hybrid utan grace."

Ur sammanfattningen av fotbolls-EM 2000 i spanska dagstidningen El País.
 

Pride I
Den statliga italienska tv:n hade direktsändning från Gay Pride-paraden i Rom. Diverse synnerligen normala och sansade gays, katoliker och inte, intervjuades. För "balansens" skull blandades bilderna från gatan med studiosamtal där en dyster manlig programledare lät två präster, en kardinal, det högerkatolska partiets ledare, en vatikanuttolkare och en obegriplig filosof lägga ut texten. Inte en kvinna, inte en bög, inte en kritisk fråga.

En företrädare för AN, fd nyfascisterna, tyckte trots detta: "Varför ska de italienska familjerna bli nedspydda på blanka eftermiddagen av obscena bilder från en hädisk parad?"

Chefen för TG1, det största nyhetsprogrammet, svarade att de halvnakna kroppar som synts inte var värre än många reklamfilmer i tv, de som göder oppositionsledare Berlusconis redan feta tv-bolag.

Och så himla farligt var det inte, konstaterade tidningen La Repubblica med rubriken: "De fruktade transnunnorna dök aldrig upp".


 

Pride II
"Det jag kan identifiera mig med är att de trivs så förbaskat bra i sin livsstil, att de därför inte bryr sig om vad andra runt omkring tycker om dem ...

Efter att jag i mer än två dygn på heltid har blandat mig med dem är känslan som blir kvar full av värme, generositet och en stor portion livsglädje. Jag kan bara sammanfatta: Sverige skulle behöva mer av raggarmentalitet!"

Jean-Pierre Barda berättar på Renaults svenska hemsida om sitt besök i helgen på Power Big Meet i Västerås, "världens största raggarträff".


 
Alla Torsdag.
Passa på och läs
alla våra gamla texter.

Alla bilder.

Flash-animationer. Du behöver programtillägget Shockwave Flash.

Torsdag
Kritik, samhälle och kultur – från din innehålls-tillhandahållare.
Nästa nummer kommer i september.


 
 

Redaktör &
ansv. utg.:

Peter Karlsson
Redaktion:
Sara Acedo
Jenny Aschenbrenner
Rickard Carlsson
Olov Hyllienmark
Nina Karmelitow
Sofia Rickberg
Karin Saler
Jenny Teleman
e-postadress:
torsdag@torsdag.com
 

© Torsdag
Skriv gärna ut Torsdag. Citera oss gärna, men ange källan.

Torsdag kommer en gång i månaden, ges ut av Föreningen Torsdag, som är politiskt och religiöst obunden.
 

[an error occurred while processing this directive]